22 Temmuz 2011 Cuma

Fenerbahçe Taraftarı Ne Yapıyor ?

3 Temmuz'dan beri neredeyse hergün şike olayıyla yatıp kalkıyoruz ve bu olayın sebep olduğu değişik olaylara tanıklık ediyoruz. Şike operasyonunda her ne kadar birçok takımı ilgilendirse de odakta Fenerbahçe ve Beşiktaş var. Fenerbahçe başkanının ve asbaşkanının göz altına alınması onları bir adım önde tutuyor.

Daha önce şike konusunda TFF'nin kendisiyle birçok kere çelişen açıklamalarını, kulüplerin -Galatasaray'ı tenzih ederek- 'marka değeri' zımbırtısı altında şikeyi meşru kılıp ''bundan sonra yapılmaz'' vari açıklamalarını değerlendirdik.

Ne yapmaya çalıştığını, neye tepki verdiğini, hangi safta yer aldığını anlayamadığım şey ise Fenerbahçe taraftarının tutumudur.

3 Temmuz'da olayın patlak verdiği ilk saatlerde ''Başkana bir şey olmaz 1-2 saate serbest bırakılır'' diyen Fenerbahçe taraftarı olayın önemini ilerki saatlerde algılamaya başlamıştı. Başkanlarının gücüne olan inançları yerini tedirginliğe bırakmıştı. Fenerbahçe'den dört ismin tutuklanması sağlık sorunları yüzünden sorgulanamayan başkanlarının da tutuklacağını gösteriyordu. Ve anlamlı - anlamsız tepkiler başlamıştı Fenerbahçe taraftarından.

Azınlıkta da olsa şike yaptıysak çekelim cezamızı diyenler vardı elbet. Büyük bir kesim dayanağının acayip saçma olmasına rağmen olayı cemaate bağlıyordu. Cemaat yürütüyordu bu operasyonu onlara göre. Burda insan şunu sormadan edemiyor, cemaat da yürütse silah zoruyla mı şike yaptırılıyordu Aziz Yıldırım'a ?

Aziz Yıldırım'ı bitirme operasyonundan başka bir şey değildi bu olanlar onlara göre. Yine aynı şey, deliller şike yapıldığını gösteriyor mu göstermiyor mu, diye olayın ana temasını bir kenara bırakıp arkasında ütopik diyebileceğimiz şeyler aranıyor anlamak güç.

Adam gibi adam Recep Tayyip Erdoğan diyenler artık Recep Tayyip Erdoğan düşmanı hüvviyetindelerdi.

Bir yürüyüş ve takımlarının kamp yaptıkları yerde toplanma ve destek verme organizasyonu düzenledi Fenerbahçe taraftarı. Bu belki de yaptıkları en anlamlı şey olabilir diye düşündük taki organizasyon boyunca yaşananları görene kadar. Gidilecek yaylaya, takıma destek verilip bizler sizin akıttığınız tere inanıyoruz diyeceklerdi. Böyle düşünmüştük. Keza bunu yaptılar da ama yapanların Aziz Yıldırım bayrakları sallaması hangi mantıkla açıklanabilirdi ?

Caddedeki yürüyüş sırasında hükümet aleyhine bağrılmalar, cemaate giydirmeler üzüntünün, çaresizliğin vermiş olduğu şeyler diyebiliriz. Ama o kadar kalabalık şekilde köprüye yürümeyi akıl etmeleri bende sağlıklı düşünemedikleri ve ne yaptıklarını neye tepki verdiklerini kendilerinin de bilmediklerini düşündürdü.

Medya gerçekten de yanlı diyebileceğimiz bir şekilde davranmış soruşturmanın gizliliği falan kalmamıştı. Gizlilik kalmadı derken Fenerbahçe'nin resmi sitesinde Aziz Yıldırım'ın ifadelerinin de yer aldığını belirtmek lazım. Gizli kalmadığından yakınanların başkanlarının ifadelerini kamuoyu ile paylaşması yine çelişkili bir durumdu.

Basına taraflı haber yapıyor diye tepki gösteren Fenerbahçe taraftarları ilk olarak adliye etrafındaki gazetecilere saldırarak fiile dönüştürdü tepkilerini. Saldırılan kişiler kameramanlardı, yine yanlış yapıyorlardı. Kendi düşüncelerini ekranlarda ve gazetelerde lanse eden Rıdvan Dilmen, Altan Tanrıkulu, Mehmet Demirkol Ercan Saatçi, Meriç Tunca, Engin Verel gibi isimlere tepki vermemeleri de çok garip bir durumdu. Bu iyi gün yazarlara karşı da bir tepki verilmesi gerekiyordu.

Dün yapılan - yapılamayan- hazırlık maçında ne yazıkki Fenerbahçe bir kere daha rezil duruma düşmüştür. Maç başlamadan sinyaller gelmişti aslında basın tribünündekilere ve saha içindeki foto muhabirlerine saldırarak. Tepkiler yine yanlış kişilere veriliyordu. Maçtan önce tüm basınla ilgili kişiler çıkartıldı. Bu ayıp yetmedi, maçın ikinci yarısında sahaya girilerek maçın yarıda kalmasına sebep verildi. Şu soruların sanki cevapları gerekiyor Fenerbahçe taraftarının ne yaptığını anlayabilmek için ;

1- Fenerbahçe mi daha önemlidir Aziz Yıldırım mı ?
2- Fenerbahçe eğer bir şike pisliğine bulaştıysa cezasını ödeyerek aklanmasını istemez misiniz?
3- Aziz Yıldırım maskeleri takarak vermek istediğiniz mesaj şike de yapsa biz başkanın arkasındayız mıdır?
4- Yaylaya giderek destek verdiğiniz takımın hazırlık maçını iptal ettirerek onları önemli bir provadan mahrum bırakmadınız mı?
5- Dostluk maçı da olsa böyle bir yanlış yaparak takımınızın hangi ligde oynarsa oynasın Türkiye sınırları içerisinde, seyircisiz oynama cezasının verileceğini bilmiyor musunuz?
6- Sahaya girerek verilen tepki kimedir? Savcıya , başbakana, basına ?

Fenerbahçe taraftarında malesef risk yönetimi namına bir şey gözükmemektedir. Sıkıntılı günlerine yeni sıkıntılar eklemiş durumdalar son yaptıkları ile. Keşke bu yaptıkları ile sadece kendilerine zarar verebilselerdi. Hem ülkeye, hem Fenerbahçe'yi gerçekten seven taraftarlara da zarar vermiş oldular.

Bundan sonraki süreçte hangi olaya karşı nasıl tepki vereceklerini merakla bekliyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İstersen küfür edebilirsin yorumunda. Hakediyorsam et.