4 Mart 2012 Pazar

Maddeler ve Uygulanışları

Bir hukuk devletinde düzen hukuk kuralları ile sağlanır, herkes bu hukuk kuralları içerisinde maddelere uymakla mükelleftir. Uyulmadığı takdirde adli veya idari cezalara çarptırılır, uymamasının bedelini bu şekilde öder.

Özerk bir kurum olan Türkiye Futbol Federasyonun da , kurulları da ülkenin en sevilen oynunu maddelere göre yönetir. Keyfi bir karar mekanizması olsa Federasyon başkanı gönlündeki takıma göre kararlar verir, kurul başkanlarını bu yönde belirler. Böyle bir işleyiş mantığa uygun değildir zira.

Özellikle bu sene malesef rant peşinde olanlar futbol yönetimini ele geçirmiş, Etik Kurulu raporunu hiçe saymış ve 58. madde hala yürürlükte olmasına rağmen uygulayamamıştır. Bu konuda tek güvence Uefa ve Fifa kalmış, yürürlükte olan bir maddenin uygulanması için onlardan bir şeyler beklemekteyiz. Hukukumuzda yer alan maddeyi uygular iseler onlara minnet duyacak duruma geldik ne yazıkki.

Bu hafta oynanan Fenerbahçe - Gençlerbirliği maçında birçok kişi Fenerbahçeli kart sınırında olan oyuncuların sarı kart göreceğini tahmin etmiştir. Haftaya karşılaşacakları küme düşmüş ve iflas bayrağını çekmiş Ankaragücü maçını kağıt üzerinde herkes kazanacaklarını tahmin ediyor doğal olarak. Bu anlamda da sonraki maç Galatasaray maçı olacağı için ''temizlenme'' operasyonu Gençlerbirliği maçında yapılması normal ve mantıklı olandı. Unutulmuş veya ''bize ceza veremezler'' düşüncesi hakim olacak ki Tahkim Kurulu'nun geçen sene değiştirdiği 38. maddeye rağmen bilerek sarı kart gördü bazı Fenerbahçeli oyuncular ve Ankaragücü maçına cezalı duruma düştüler. Alex ve Baroni'nin sanırım bilerek sarı kart görmediğini iddia edecek yoktur. Alex'in bile kendisi iddia etmezken. Maçın hakemi Tolga Özkalfa'nın da uyarısını da dikkate alarak Alex ve Baroni'nin bilerek kart gördüğü aşikar. 38. madde ne diyor? Herhangi bir oyuncu bilerek kart görüp bir sonraki maçta kendini cezalı duruma sokarsa iki maç cezalandırılır diyor. Hal böyleyken Alex ve Baroni'nin Galatasaray maçında oynamaması gerekiyor ama verilecek cezaları bekliyoruz.

Alex ve Baroni'nin nasıl bilerek sarı kart görüp kendilerini Ankaragücü maçında cezalı olmalarını sağlamalı aşikarsa bu maddenin de saçmalığı aşikardır. Evet bilerek sarı kart gördüler belki ama olayı kılıfına uydurup ''sarı kart yemelik'' bir pozisyon yaratabilirlerdi. Yalandan bir pozisyonda hakeme sert bir itiraz, bir gözlük işareti vs. Ama dediğim gibi bu kuralı Selçuk Dereli gündeme getirmeseydi sanırım hiçbirimiz bilmeyecektik. Oyuncuların da bu kuralı bilmediğini varsayıyorum.

Hakeme ''sarı kart göster'' işareti yapmak bir zamanlar sarı karttı. Şimdiler de pek uygulanmıyor, bu kuralın kalkıp kalkmadığı muamma. Tribünleri galeyana getirdiği için bir zamanlar her elini kaldırıp ''sarı kart'' ver diyen oyuncuya veriliyordu kart. Hatta bu saçma kural öyle bir hal aldı ki amacından sapıp seyircisiz maçta bile tribünleri galeyana getirdiği için sarı kart yiyen oyuncular oldu. Şeref tribünü veya yedek kulübesini galeyana getirdiklerini düşünelim biz.

Bu sarı kart olayı gibi 38. madde de saçmadır ama hala geçerli bir maddedir.  58. madde gibi uygulanmayıp sineye mi çekilecek, yoksa güzel bir duruş sergileyip Pfdk bu kendilerini bilerek cezalı durumuna düşüren oyunculara iki maç ceza verilecek mi göreceğiz. İki maç ceza verileceğini düşünen, maddelerin şartsız koşulsuz uygulandığını düşünen birileri var mı bilmiyorum. Artık kişiye özel maddelerin çıktığı, bir kanunun baştan yaratıldığı bir ülkede, suçun işlenmesinden sonra maddenin değiştirilip hafifletip cezaevinden birilerinin çıkmasının sağlandığı bir ülkede , bu madde de uygulanmaz galiba, herhalde, kesinlikle....

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İstersen küfür edebilirsin yorumunda. Hakediyorsam et.